Duurzaamheid.

Een baksteen wordt gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen en heeft een heel lange levensduur. Onze missie bestaat erin om dit duurzaam materiaal te produceren met een zo klein mogelijke milieu-impact.

Onze inzet voor duurzaamheid omvat:
- Herbruikbare waarborgpaletten
- Stretchhoezen i.p.v. krimphoezen
- Optimale warmterecuperatie in het productieproces
- 30.000m² zonnepanelen
- Minimale transportbelasting door het gebruiken van lokaal ontgonnen klei
- Maximaal gebruik van gerecycleerde grondstoffen
- Omschakeling naar niet-fossiele brandstoffen
- Investeringen in rookgasreiniging

Download de Dumoulin Bricks brochure 2024

Verpakking.

Als eerste baksteenfabrikant in België werken wij met een systeem van waarborgpaletten. Doordat onze paletten meermaals opnieuw gebruikt kunnen worden, hebben wij een lager houtverbruik en veel minder afval op de werf.

Bovendien worden de stenen verpakt met een stretchhoes in plaats van een krimphoes. Deze hoezen zijn gemiddeld 50% lichter dan krimphoezen. De milieu-impact van deze hoes mag dus met ongeveer dezelfde factor gereduceerd worden.

Deze hoes moet niet rond de palet gebrand worden, wat ook resulteert in een lager energieverbruik.

Energie: Warmterecuperatie.

Door het gebruik van de nieuwste generatie tunneloven en -drogerij, die met elkaar verbonden zijn, worden onze stenen gedroogd en gebakken met een zo laag mogelijk energieverbruik. De drogerij werkt voor 100% met restwarmte van de oven.

Energie: Zonnepanelen.

De elektriciteit wordt gedeeltelijk ter plaatse opgewekt door zonnepanelen. 30.000 m² zonnepanelen bedekken ons dak en deels ook onze site.

Grondstoffen.

Een baksteen bestaat hoofdzakelijk uit klei die quasi onuitputtelijk aanwezig is en ter plaatse wordt ontgonnen. De transportbelasting op het milieu weegt daardoor minimaal door.

Naast klei gebruiken we alternatieve grondstoffen met een positieve impact op ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot.

RTO - rookgasreiniging.

Een Regeneratieve Thermische Oxidizer (RTO) is een zeer efficiënte thermische naverbrander die speciaal is ontworpen om verontreinigende stoffen in de lucht te verbranden. Het werkt door de lucht die uit industriële processen komt te verwarmen en vervolgens de luchtverontreinigende stoffen te verbranden bij extreem hoge temperaturen tot wel 1.000°C. Dit proces vernietigt bijna alle schadelijke stoffen en is dus een efficiënte en duurzame oplossing voor luchtvervuiling. Dumoulin Bricks investeert in 2023 - 2024 in een RTO.